Geoană despre pensiile speciale pentru parlamentari: Încercare disperată a lui Ponta de a-i fideliza

Geoană despre pensiile speciale pentru parlamentari: Încercare disperată a lui Ponta de a-i fideliza
Publicat: 16/06/2015, 19:16

Președintele Partidului Social Românesc, senatorul Mircea Geoană, a criticat, marți, într-o conferință de presă susținută la Ploiești, adoptarea de către Parlament a legii privind pensiile speciale pentru parlamentari, spunând că această măsură este una „totalmente de neacceptat din punct de vedere moral, politic, etic”, în condițiile în care în ultimii cinci ani valoarea pensiilor primite de vârstnici a scăzut, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Dacă ne uităm la intervalul 2009-2014, punctul de pensie în România a scăzut. Deci pentru ansamblul masei importante de pensionari din România, acești cinci ani de zile au reprezentat un declin de venituri. (…) Atunci când punctul de pensie scade, nu este moral, nu este etic să vii cu o creștere pentru o subcategorie de pensionari ai României, cu atât mai mult cu cât este vorba de o categorie care nu are atât de multă susținere și înțelegere din partea opiniei publice românești. Este totalmente de neacceptat din punct de vedere moral, politic, etic, nu este în regulă”, a afirmat Mircea Geoană.

El a spus că legea pensiilor speciale pentru parlamentari este „o încercare disperată” a liderului PSD, Victor Ponta, de a-i fideliza pe parlamentari și a catalogat drept „hilară” ideea că Guvernul nu a fost de acord cu adoptarea acestui act normativ.

„Din motive legate de încercarea disperată a lui Victor Ponta de a-și mai fideliza parlamentarii din propria majoritate, care a stat în spatele acestei legi, pentru pensiile speciale pentru parlamentari… Asta a fost intenția lui Victor Ponta: să ofere o chestiune care pentru unii parlamentari mai în vârstă este atractivă și pentru a-și fideliza majoritatea, a făcut parte din pachetul pentru sprijinirea domniei sale la moțiunea de cenzură. Deci de acolo a plecat. Ideea că Guvernul nu a susținut această inițiativă este pur și simplu hilară”, a afirmat Geoană.

Totodată, Mircea Geoană a anunțat, la Ploiești, că fostul deputat Mihai Apostolache, care a deținut două mandate de parlamentar și care a fost secretar general al PDL Prahova, s-a înscris în PSRO.

Legislativul a aprobat, marți, cu 303 voturi „pentru”, 124 voturi „împotrivă” și două abțineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari.

PNL a propus vot nominal, dar această propunere a fost respinsă, procedându-se la vot deschis prin ridicare de mână.

Reprezentanții PNL au susținut respingerea acestui proiect, în timp ce aleșii PSD, UDMR, ai minorităților și PC au susținut aprobarea sa.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor prevede pensiile speciale ale parlamentarilor și a fost semnată de 255 de deputați și senatori, ulterior parlamenatarii PNL retrăgându-și semnăturile.

Proiectul prevede că parlamentarii beneficiază de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate.

Proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari adoptat marți de Parlament prevede că deputații și senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funție de numărul de mandate.

Potrivit proiectului, de această indemnizație vor beneficia doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar, iar cei care au avut condamnări penale sunt excluși de la această indemnizație.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulțirea 0,55% din indemnizația brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizația parlamentarilor și se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege.

Cuantumul indemnizației se acordă în limita a 3 mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată.

Cuantumul îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară. Indemnizația se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizația brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeași dată. Indemnizația de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate. Indemnizația este supusă impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate, se suportă din bugetul de stat.

Potrivit calculelor, pentru un mandat de parlamentar, pensia este de aproximativ la 1.500 lei, pentru trei mandate este la peste 4.000 lei.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, declara, în 4 iunie, că își menține ideea că Guvernul nu sprijină proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari deoarece are un angajament cu instituțiile financiare internaționale, arătând că nu a mai avut consultări cu aleșii pe această temă, dar Parlamentul este suveran.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Peste...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Vedetele care vor participa la Survivor România 2025. Vor fi surprize mari
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cher dezvăluie cine este unicul bărbat celebru care a părăsit-o
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Plânsul ne face bine sau rău? Iată ce spune știința!